Het is een vrolijke dag vol festivals, vrijmarkten en oranje tompoezen: Koningsdag. Maar waar komt deze dag eigenlijk vandaan? En hoe is Koningsdag door de jaren heen veranderd? Willem Wever legt ’t uit.  

Nationale eenheid

De eerste ‘koninklijke’ nationale feestdag was Prinsessedag. De traditie begon op de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina, op 31 augustus 1885. Het was een idee van de regering om de bevolking een gevoel te geven dat Nederland een geheel was. 
 

Laatste dag van de schoolvakantie

Na het overlijden van Wilhelmina’s vader, werd zij koningin. Daarmee veranderde Prinsessedag in Koninginnedag, voor het eerst gevierd in 1891. Het was destijds ook de laatste dag van de schoolvakantie en werd daarom al snel een feestdag voor kinderen.  

Volksfeest

Een echt volksfeest werd het pas in 1902. Toen kwam namelijk het bericht dat koningin Wilhelmina hersteld was van een ernstige ziekte. Dat werd door de bevolking gevierd.   

Officiële vrije dag

In 1949 werd Koninginnedag voor het eerst op 30 april gevierd, op de verjaardag van de toenmalige koningin: Juliana. Onder koningin Juliana werd Koninginnedag een officiële vrije dag. Een dag waarop saamhorigheid gevierd wordt.

Dag vol buitenactiviteiten

Later werd Juliana’s dochter, Beatrix, koningin van Nederland. Als eerbetoon aan haar moeder, wilde koningin Beatrix Koninginnedag op 30 april blijven vieren. Daar komt bij dat haar verjaardag in de winter valt, niet erg praktisch voor een dag vol met buitenactiviteiten.  
 

Van Koninginnedag naar Koningsdag

Koning Willem-Alexander besloot Koningsdag wel op zijn verjaardag te vieren: 27 april. Toch kan het maar zo zijn dat je op 30 april in oranje uitgedoste toeristen door Nederland ziet lopen. Deze ‘vergistoeristen’ hebben waarschijnlijk nog een oude reisgids.  
 

Wanneer is Amalia jarig?

Onze toekomstige koningin, prinses Amalia, is jarig in de winter: 7 december.

Wat zou jij van een winterse Koninginnedag vinden?
  1. Leuk! 25% (1 vote)
  2. Het maakt mij niet uit wanneer Koninginnedag is 0% (0 votes)
  3. Niet leuk 75% (3 votes)

Op de hoogte blijven van programma's van KRO-NCRV?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief!